2020.12.23. 09:57

"Sikerült felépítenünk az utánpótlásunk képzését!"

Utánpótlásunknál zajló munkát koordinátorként összefogó Ruzsás Lászlót kértük meg, mutassa be az iváncsai utánpótlás jelenét, beszéljen a csapatainknál zajló munkáról.

 

„Negyedik éve felelek az utánpótlásért, így az elejétől látom azt a munkát, amit az évek során mind a vezetők, mind az edzők belefektettek abba, hogy a fiatalok szívesen futballozzanak Iváncsán.

Úgy érzem, büszkék lehetünk az utánpótlásunkra, hiszen sikerült felépítenünk a csapataink képzését. Mára eljutottunk oda, hogy a környékről szívesen jönnek hozzánk focizni akár a legkisebb -, akár az idősebb korosztályokba tartozók.

Jelenleg 11 edzővel dolgozunk, tartunk kapusedzéseket, elindultak az egyéni jellegű képzések… Évről-évre mi magunkon is érezzük, hogy sikerül előrelépni.
 

A különböző korosztályainkról:

Kezdeném a legfiatalabbakkal. U7-től az U13-as korosztályokig a Bozsik-programban indulunk. Mára eljutottunk oda, hogy az U7, U9, U11 vagy u13 korosztályaiknál több csapatot tudunk önerőből indítani. Az edzéseink látogatottsága 90% körüli – Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mivel bár az egyesület kisbuszokkal segít az utazásban, a szülői segítségnek nagy szerepe van abban, hogy a gyerekek velünk legyenek. Ezért hálával tartozunk a szülőknek! Számomra ez azért is örömteli, mert úgy gondolom, hogy a szülők is érzik/látják, hogy jó közösségbe érkeznek a gyerekeik, ahol jól is érzik magukat.

A felsorolt csapatoknál a legfontosabb a fejlődés, az előrelépés, a célunk az, hogy lehetőségeinkhez mérten minél jobban felkészítsük a gyerekeket a nagypályás futballra.

(…) Ha már a ’nagypályát’ említettem: U14, U15, U17 és U19 csapataink az MLSZ regionális bajnokságában versenyeznek. Ezek a bajnokságok idén mindenütt 16 csapatosak.

U14 és U15

Amióta felnőtt csapatunk az NB III-ba lépett, azzal az utánpótlásra is egy nagy ugrás várt, főleg utóbbi négy korosztályban. A környékbeli csapatok helyett ugyanis hirtelen nagyvárosok, neves utánpótlás-nevelő klubokkal kell felvennünk a versenyt. Ez az U14-es korosztályban tűnik a legnehezebbnek, ha csak arra gondolok, hogy a megilletődés mennyire látszik a szezon kezdetén… De említhetném azt is, hogy a Bozsik-program kötetlensége után hirtelen egy komoly, tavasz-őszi versenyrendszerben találjuk magunkat, ahol bizony már az eredményességre is figyelni kell.

 U14-es csapatunk a középmezőnybe tartozik, ahogyan az U15-ös gárda is.
Próbáljuk erősíteni a csapatainkat. Az pedig talán egy újabb jó visszajelzése a munkánknak, hogy ahogy mennek a meccsek, úgy látszik a fejlődés is a csapatainkon. Az eredmények, ha nem is mindig a várt módon jönnek, a mutatott játék alapján bizakodóak lehetünk a tavaszt illetően.

U17 és U19

Mire elérnek fiatalok az U17 és U19 korosztályainkhoz, egyre összeszokottabb, összekovácsoltabb csapattá formálódnak, ami már a pályán is megmutatkozik.

Utóbbi két korosztályunk fél távnál (bár vannak bőven elmaradt meccsek a bajnokságokban a járvány miatt) az élmezőnyhöz tartozik. Az ő esetükben idén, már ha halkan is, de megfogalmaztuk, hogy az első ötbe szeretnénk odakerülni. Ezek a csapataink egyre gördülékenyebben játszanak, elérnek figyelemre méltó eredményeket, megdolgoznak a sikerért. Meglátjuk, ez mire lesz elég!

Az idei szezon például egy különösen jó tanulóév a számukra, már csak azért is, mert a felnőtt futball kapujában állnak. Vannak tehetségeink, akik már a felnőtt csapattal is edzhettek/edzhetnek. U17-es játékosunk is ült már bajnoki meccsen a felnőtt kispadon, az U19-ből pedig hárman is bemutatkozhattak az első csapatnál tétmeccsen. Hosszú távon szeretnénk állandósítani ezt a tendenciát, de a fiatalok motiváltságán és eltökéltségén is sok múlik majd!

Reméljük a 2021-es esztendő a futball terén is szép lesz a számunkra (…)

(…) Mind a pályán belül és kívül egyaránt!
Végezetül szeretném megköszönni a vezetőségnek, elsősorban Baki Imre elnök úrnak a bizalmat, aki támogatja az ötleteinket, elképzeléseinket az utánpótlás-futball terén! Biztosítva érezzük a munkánk hátterét, így az edzői feladatainkra koncentrálhatunk! Köszönettel tartozom a kollégáimnak is, akik lelkiismeretesen, legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat!"

 

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt Kívánok Mindenkinek.

Találkozunk 2021-ben!

HAJRÁ IVÁNCSA!